søndag 22. november 2015

Før


Nå har det blitt lenge siden siste innlegg. Bryllup og bryllupsreise har okkupert mye av tiden våre det siste halvåret, men nå er fokuset på gården tilbake for fullt. Rivingssarbeid og forberedelser til byggestart i januar er i full gang. Frem til nå har fokuset på denne siden vært veldig mye knyttet til hvordan Røstad kommer til å bli; hva vi har lyst til å endre sånn at vi føler at det blir ordentlig "vårt".

Før vi kommer alt for langt med alle endringene så har vi lyst til å stoppe opp litt og fokusere litt på hvordan huset tidligere har vært. Vi kan bruke så mye tid vi bare vil på å velge gulvbelegg, kjøkkeninnredning etc., men den absolutt største utfordringen vi har er å klare å beholde huset så koselig som det har vært. Så denne posten er laget for å dele og ikke minst huske hvordan det har vært.


Heldigvis for oss, så kommer vi til å ha de personene som gjorde huset så koselige som nærmeste naboer, noe vi gleder oss veldig over:


(Bilde av Elin Thorbergsen)


Før vi startet med rivingsarbeidet filmet Morten mye av innsiden av huset:






I tillegg til dette har vi også lyst ti lå dele noen andre stemningsbilder opp igjennom årene på Røstad:

"Den beste velkomsten"





"Eplehuska til Sondre"







"Måltider på verandaen i den sene sommersolen"







"Utsiken fra inngangen en solskinnsdag"






"Nyplukket liljekonvall i finstua"




Det er mye å glede seg til!

søndag 7. juni 2015

Første utkast til innredning av badet

Vi har gjort en del research på badet over en lengre periode, men i går laget jeg første utkast til hvordan vi kan innrede badet. Se tegning nedenfor:


Innredning av badet er ikke så tradisjonell, men vi håper at dette kan være en løsning som passer godt til rommet.

På veggen øverst i plantegningen har vi lagt inn et 200 cm bredt og 50 cm dypt skap. Denne veggen er en skråvegg, der taket begynner å skrå fra 110 cm. Høyden på taket 50 cm ut i rommet er 160 cm. Det vil derfor forhåpentligvis være en arealeffektiv løsning å bygge dette skapet inn mot veggen. Se eksempel på en slik løsning på bildet nedenfor (med skapdører):


(Kilde: http://husetiglimmerveien.blogspot.no/)

Innebygde toalett synes jeg er mest praktisk og minst sjenerende. Det krever derimot noe plass i veggen bak toalettet. Det kan derfor være en finløsning å legge inn en nisje over toalettet, i stedet for å bare bygge ut hele veggen, se eksempel på nisje nedenfor:


(Kilde: http://www.abcnyheter.no/livet/2012/07/18/155377/kullsvart-og-kritthvitt-pa-loftet)

Jeg er ikke en veldig stor fan av dusjkabinetter. De er utrolig praktise og ved at man ikke dusjer rett på flisene kan levetiden til badet forlenges betrakelig. Spesielt pene er de derimot ikke. Jeg liker godt løsningene der man setter opp en skillevegg ut i rommet. Denne kan være i tre, en flislagt vegg eller en trevegg. Se eksempel på bildet nedenfor:

(Kilde: https://www.tradewindsimports.com/blog/bathroom-remodeling/designer-look-half-price/)

Vi vurderer å sette opp glassvegger i dusjhjørnet (eller eventuelt annet som kan beskytte veggflisene). I tillegg til dette har vi snakket om å sette opp et et dusjkar for å beskytte gulvflisene. Se eksempel på dette på bildet nedenfor:


(Kilde: http://www.vvskupp.no/Produkter/Baderom/Dusjkar/_-vegger/Kaldewei1/Superplan_Plus/Kaldewei-Superplan-Plus-emaljert-dusjkar-900x900-mm_-Inkl-avl%C3%B8p-og-ramme-6215406-p0000043315)

Med et treinnlegg oppå dusjkaret får man et behagelig underlag å stå på i tillegg til en liten følelse av spa på eget bad.


(Kilde: http://www.vvskupp.no/Produkter/Baderom/Dusjkar/_-vegger/Duravit/Starck_X/Duravit-Starck-X-treinnlegg-til-dusjkar-880-x-780-mm-til-art-nr_-720015-790820000000000-p0000014434?gclid=CICyzsG4_cUCFYUMcwodyYUAEw).

Treinnlegget er trolig noe vi kan klare å lage selv - vi har jo tilgang på litt trevirke. Treverket kan behandles for å beskyttes mot fukt. I tillegg er det lett utskriftbart, så det trenger ikke å ha en varighet på et tiår.

I tidligere innlegg har jeg trukket frem at jeg er over gjenonomsnittlig begeistret for badekar. Derfor har badekaret fått troneplassen i rommet - rett ved vinduet. Dette er en fordelen med å bo på landet der det er langt til nærmeste nabo: Badekaret kan plasseres mot et vindu uten at man er på utstilling for forbipasserende. Tidligere i vår hadde vi et langt besøk på Maxbo på Vækerø der vi kom over en veldig stilig løsning til plassering av badekar. Her hadde de laget et lite "podium" i tre som badekaret var plassert på, se bildet nedenfor:


Vi ønsker derimot et noe større badekar enn dette, men det kan gjøre seg med et hvitt badekar med rene linjer som dette.

For å utnytte plassen i rommet mest mulig har vi kommet over en noe ukonvesjonell løsning: Å plassere en benk med dobbel vask, nesten midt i rommet. Tanken er at denne benken skal stå ganske tett opp mot badekaret, med et fastmontert stående speil foran hver vask. Jeg har ikke klart å finne noe godt bildeeksempel på dette, men jeg tror det kan bli en veldig plasseffektiv og fin løsning.

















mandag 25. mai 2015

Planløsning for kjøkkenet

Vi er veldig heldige som kommer til å få et så stort kjøkken på Røstad. Selv om kjøkkenet er stort, så har vi etterhvert oppdaget at det ikke er så lett å velge innredning. Det gjør seg spesielt gjeldende ettersom en av de fremtidige beboerne er helt bestemt på at vi MÅ ha en stor frittstående kjøkkenøy (les: Anette). Kjøkkenet er stort, men avlangt, med totalt fire dører og tre vinduer i tillegg til en peis. Det har derfor vært utfordrende å finne plassering for langskap og en plassering av øya med plass til mye gangeareal rundt. Vi har tilslutt landet på følgende løsning:


Her planlegger vi en utgangsdør ut til et uteområde som vi kan spise frokosten på varme dager (øverst på venstre langvegg i bildet). På øya tenker vi å lage en lem som kan felles ut nå vi trenger mer arbeidsplass, og felles inn når vi har behov for å kunne bevege oss rundt hele øya (se striplet linje på øya).

Vi har også fått innhentet et forslag på innredning av kjøkken fra leverandøren Huseby Kjøkken fra interiørdesigner Malin Broding (http://www.huseby.no/). Se bilder nedenfor:




Vi synes dette kan være en fin løsning for selve innredningen. Farger og materialer er bare et forslag fra interiørdesigner som vi trolig kommer til å endre en del. Kom veldig gjerne med innspill løsningen i kommentarfeltet!

De aller siste tegningene - forhåpentligvis

I kjeller etasjen har vi gjort noen småendringer siden forrige utkast. Vi beholder kjelleretasjen delvis som en "kald kjeller". Vi har besluttet å likevel laget et vaskerom i kjelleren i tillegg må området rundt trappa gjøres varmt ettersom dette er området er åpent opp til 1. etasje. Se tegning nedenfor:


I første etasjen har vi ikke utført noen endringer, annet enn at vi har lagt inn eksempler for hvordan rommene kan møbleres. Se tegning nedenfor:


Vi har derimot bestemt oss for en endring som tegningen av kjøkkenet ikke reflekterer enda. Dette innebærer at vi bytter vinduet lengst sør på østveggen i kjøkkenet med dør slik at vi kan lage en liten uteplass utenfor kjøkkenet.

I andre etasjen har vi flyttet på plasseringen av badet, etter innspill fra en mulig byggmester på renovasjonsjobben om at dette ville være en mer økonomisk løsning. Se tegning nednenfor:



Neste steg i prosessen er nå å velge byggmester til å utføre renovasjonsjobben. Vi har satt oss en egen frist for å ta denne beslutningen innen 31.mai.

søndag 15. februar 2015

Update


Vi har som dere vet jobbet oss igjennom mange versjoner av tegninger. For hver nye versjon så synes vi at vi begynner å nærme oss en mer realistisk og gjennomførbar versjon. Vi har likevel beholdt noen av de mer særegne punktene som vi tror kan bidra til å gjøre dette bygget til noe helt spesielt for oss.

Vi har sendt ut tegninger til byggherrer i området, og har også hatt noen på besøk på Røstad for å se på bygget for å få et bedre inntrykk av omfanget av jobben. Vi har fått mange gode innspill, flere av disse har vi allerede medført justeringer i planene (tegningene vises med sørsiden øverst i arket).

Vi har nå kommet frem til at vi beholder kjelleretasjen som en "kald kjeller". Den fungerer veldig bra som en kald kjeller nå, med veldig lite fuktighet til å være en kjeller. Ettersom vi har nok plass å boltre oss på i 1. og 2. etasje så har vi kommet frem til at vi kun skal legge til rette for et vaskerom i kjelleren. I tillegg har vi da masse plass til lagring mat, sportsutstyr etc. i kjelleretasjen. Se siste versjon av plantegningene nedenfor:


I første etasje har vi flyttet det lille badet som tidligere var plassert på sørøstsiden av bygget for å være nærmest mulig kjøkkenet. Vi trodde nærmlig at det ville være en vesentlig forskjell i kostnader hvis vi måtte trekke rør bort til sørvest sisten av bygget også. Men vi har fått litt avklaring på at dette ikke vil være er stor ekstra kostnad, og legger derfor badet mot sørvestsiden av bygget, som gir en mer praktisk løsning og størrelse på badet. Ettersom vi ikke trenger så stort bad i 1. etasje - vi tenker kun toalett, vask og en dusj - så legger vi også inn et lite "garderoberom" i forkant av badet. Se siste versjon av planteningene nedenfor:


I 2. etasje så har vi endret en del. Håper er at denne løsningen vi nå har kommet frem til er en mer praktisk en forrige versjon. I denne versjonen har vi lagt opp til tre rom/soverom. I tillegg så legger vi opp til en loftsstue på nordsiden av bygget. Hvis vi senere ser at vi heller ønsker et rom til, så har vi tilrettelagt for dette ved å flytte på døråpningen til nærliggende rom, slik at vi lett kan lage et fjerde fullverdige rom ved å kun sette opp en lettvegg og en dør.

I denne etasjen så har vi også holdt fast ved noen av elementene som ikke er fullt så praktiske, men som vi tror at kommer til å bli veldig fint. Blant annet så ønsker vi å ha en åpning i gulvet i 2. etasje med takvinduer ovenfor, sånn at vi får naturlig lys som slippes inn fra taket og helt ned i gangen i 1. etasje.

Se siste versjon av plantegningen for 2. etasje nedenfor:


Vi har nå flyttet hovedsoverommet til Mortens "gutterom" som ligger i det nordvestlige hjørnet av bygget. Her tenker vi å sette inn takvinder på skråtaket og kanskje en liten balkong ut fra soverommet. Jeg er veldig begeistret av tanken på å bringe følesen av å være ute mest mulig inn i huset. Med vinduene på skråtaket så kan vi ha sengen tett opp til disse vinduene sånn at vi kan se himmelen når vi legger oss, høre regnet trommet på vinduet, våkne av naturlig sollys og kanskje se på fuglelivet i trærne som står ganske tett opp til bygget. Det høres nok kanskje litt cheesy ut, men for dere som kjenner meg godt så kan jeg være litt cheesy, og så tror jeg det kan bli veldig fint.

I januar hadde vi en liten halvtime med arkitekt som så på tegningene våre. Arkitektenes Hus i Oslo har en kjempefin ordning der man kan få en halvtime med gratis konsultasjon med en arktitekt. Han kom med flere god tips og innspill, men ikke noe helt revlusjonerende. Først var jeg litt skuffa over det, men etterhvert som gikk det opp for meg at det kanskje er et godt tegn? Kanskje vi har jobbet oss så godt igjennom versjoner tegningene slik at det ikke gjenstår noen åpentbart upraktisk eller uheldige løsninger? Jeg velger i alle fall å gå for den tolkningen.